Poznańska Nowoczesna przedstawiła swoje stanowisko do budżetu miasta na 2017 rok

Dzisiaj członkowie Nowoczesnej Ryszarda Petru w trakcie brefingu prasowego przedstawili stanowisko Koła Poznań dotyczące budżetu na 2017 rok oraz zaprezentowali wyniki ankiet przeprowadzonych wśród mieszkańców Poznania.

Martwi nas ciągły spadek wydatków inwestycyjnych, któremu towarzyszy ciągły wzrost wydatków bieżących. Jest to kolejny taki budżet gdzie coraz więcej przejadamy a mniej inwestujemy w rozwój Poznania. Pytanie czy taka polityka jest odpowiednia w momencie gdy wchodzimy w półmetek ostatniej, historycznej perspektywy unijnej, gdy na stole prawdopodobnie po raz ostatni leżą ogromne pieniądze na inwestycje. My tymczasem zamiast planować duże infrastrukturalne projekty planujemy coraz więcej wydatków bieżących – powiedział Paweł Adamów, członek zarządu Nowoczesnej w Poznaniu.  – Analizując budżety Poznania od 2005 roku widać, że po raz pierwszy w historii Poznań będzie miał tak niski wskaźnik wydatków inwestycyjnych. Całe szczęście, że ustawa o finansach publicznych nakazuje przeznaczanie środków z kredytów wyłącznie na inwestycje. W przeciwnym razie ten wskaźnik pewnie byłby jeszcze mniejszy – dodał.

– Apelujemy do Prezydenta Poznania o zwiększenie kwoty 36 mln zł o co najmniej 10 mln zł i przeznaczenie jej na sfinansowanie miejsc w żłobkach publicznych lub dofinansowanie miejsc w żłobkach prywatnych. Uważamy, że system wsparcia powinien docelowo funkcjonować w oparciu o bony opiekuńcze, które rodzice będą mogli wykorzystać również w żłobkach. To powinien być pierwszy krok. Docelowo, powinniśmy zapewnić opiekę do lat trzech wszystkim potrzebującym dzieciom w Poznaniu. Tymczasem w Poznaniu nie ma nic trudniejszego niż zapisanie dziecka do żłobka. To właśnie dobrze realizowana opieka do lat trzech jest najważniejszym zadaniem samorządu w zakresie polityki prorodzinnej. Rodzice z pewnością wolą takie wsparcie niż tworzenie pod publikę kart rodzin dużych – zaznaczyła Agnieszka Frąckowiak, członek Nowoczesnej w Poznaniu.

-Musimy pamiętać o wspieraniu przedsiębiorczości. Brakuje w budżecie środków na programy z zakresu wspierania poznańskich przedsiębiorców, rozwijania start-upów oraz funduszy poręczeniowych. Miasto Poznań powinno uruchomić poważny program wspierający przedsiębiorców z czytelną kampanią informacyjną o wszystkich przedsięwzięciach, które odbywają się w tym zakresie. To nie muszą być duże środki, warto zarezerwować pewną kwotę już w budżecie na 2017 rok – powiedział Damian Dubina, członek Nowoczesnej w Poznaniu.

Stanowisko Zarządu Koła Poznań Nowoczesnej zostało przekazane do biura prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka.