Oświadczenie Zarządu Koła Poznań Nowoczesnej po słowach Macieja Wudarskiego

Reagując na wypowiedzi zastępcy prezydenta Miasta Poznania Macieja Wudarskiego w lokalnych mediach Zarząd Koła Poznań Nowoczesnej Ryszarda Petru informuje, że przekazał konkretne propozycje dotyczące usprawnienia ruchu drogowego i złagodzenia chaosu komunikacyjnego, na które nie otrzymaliśmy dotąd żadnej odpowiedzi. Zignorowano także kilkadziesiąt postulatów,  wypracowanych wspólnie z Poznaniakami w trakcie warsztatów, które miały usprawnić układ drogowy w Poznaniu i które zostały przekazane prezydentowi Miasta Poznania w dniu 24 czerwca. Nie uzyskaliśmy również odpowiedzi na nasze propozycje dotyczące braku odpowiedniego nadzoru nad inwestycjami oraz nieprawidłowo przeprowadzanych konsultacji. Nie doczekaliśmy się również odpowiedzi w zakresie zaproponowanej przez nas Investmapy, która poprawiłaby znacznie politykę informacyjną w tym obszarze.

W zamian władze Miasta Poznania podkreślą jedynie, że źródłem chaosu komunikacyjnego są decyzje poprzedników. Żałujemy, że Maciej Wudarski ucieka się wyłącznie do takich argumentów. Mijają już dwa lata od wyborów samorządowych, dlatego uważamy, że osoby sprawujące obecnie władze w Poznaniu powinny wziąć w końcu odpowiedzialność za zarządzanie miastem oraz za podejmowane przez siebie decyzje.

Maciej Wudarski sprawując tak ważny urząd i odpowiadając za wiele kluczowych – dla mieszkańców Poznania – obszarów nie może w każdej sytuacji zrzucać winy na poprzedników. W przeciwieństwie do Pana wierzymy, że Poznań może być miastem przyjaznym zarówno kierowcom, jak i rowerzystom. Wystarczy odpowiednio planować remonty i inwestycje. Jednocześnie, od jednego z najważniejszych urzędników w mieście, odpowiedzialnego za wszystkie inwestycje i remonty oczekujemy merytorycznej odpowiedzi na postawione przez nas zarzuty. Oczekują tego również mieszkańcy Poznania.

W odpowiedzi na sugestie Macieja Wudarskiego, że struktury Nowoczesnej w Poznaniu zdominowane są przez ludzi związanych z Ryszardem Grobelnym informujemy, że praktycznie dla wszystkich członków koła, jak i członków Zarządu działalność w Nowoczesnej to pierwszy kontakt z polityką w jakiejkolwiek postaci. To osoby, które wnoszą nową jakość, świeżość i energię w rozwój Poznania. Pragniemy  podkreślić, że Nowoczesna w Poznaniu skupia działaczy społecznych, ludzi wolnych zawodów, przedsiębiorców  i  mieszkańców Poznania, którzy poświęcają swój czas wolny dla dobra wszystkich Poznaniaków i lepszego Poznania.

Ponadto członkowie Nowoczesnej nigdy nie byli, jak sugerował to prezydent Wudarski, ani nie są odpowiedzialni za zrealizowaną politykę inwestycyjną w mieście. Tego typu wypowiedzi świadczą o słabości przygotowania do rządzenia i mają za zadanie zatuszować źle realizowane przez prezydenta inwestycje.

Nowoczesna ma prawo recenzować politykę prowadzoną przez władze miasta Poznania, a obowiązkiem władz jest ustosunkowanie się do naszych krytycznych uwag oraz postulatów. Nasze uwagi są również głosem Poznaniaków nie należących do Nowoczesnej. Zostały one wypracowane z nimi podczas regularnie organizowanych przez nas warsztatów.

Michał Michajłow – przewodniczący Zarządu Koła Poznań
Andrzej Szymczak – wiceprzewodniczący Zarządu Koła Poznań