Stanowisko Koła Poznań Nowoczesnej Ryszarda Petru w sprawie projektu ustawy o Poznańskim Związku Metropolitalnym

Poznan

Z wielkim zaskoczeniem i nieukrywanym żalem czytamy komunikaty i wypowiedzi czołowych poznańskich polityków Platformy Obywatelskiej, w tym Rafała Grupińskiego i Mariusza Wiśniewskiego, krytykujące możliwość utworzenia Metropolii Poznańskiej. Liczyliśmy, że politycy tej formacji włączą się w merytoryczną dyskusję nad tym bardzo ważnym dla aglomeracji poznańskiej projektem. Niestety zamiast tego usiłują storpedować pomysł Nowoczesnej, niesłusznie zarzucając, że nie konsultujemy naszego projektu. Warto w tym temacie przypomnieć kilka istotnych faktów i sprostować powyższe zarzuty polityków Platformy Obywatelskiej, które mijają się z prawdą:

1. Projekt powstał na bazie wewnętrznych konsultacji w gronie ekspertów oraz struktur Nowoczesnej w Wielkopolsce. 26 października 2016 roku zorganizowana została konferencja prasowa, na której zaprezentowany został projekt ustawy o Poznańskim Związku Metropolitalnym. Zaprosiliśmy wszystkich do debaty na jego temat i do zgłaszania uwag. O projekcie i jego założeniach informowały wszystkie poznańskie media. Założenia projektu zostały rozesłane mediom oraz samorządowcom.

2. Projekt został skierowany do Sejmu 14 grudnia br., czyli 1,5 miesiąca po jego oficjalnym zaprezentowaniu. Był znany wójtom, burmistrzom i prezydentowi Poznania. Po konferencji prasowej odbywały się debaty w mediach, dotyczące projektu ustawy z udziałem samorządowców oraz polityków Nowoczesnej. Jednocześnie trwały konsultacje z wykorzystaniem struktur Nowoczesnej w Wielkopolsce.

3. Konsultowaliśmy już projekt na otwartych spotkaniach w Swarzędzu i w Luboniu, gdzie pojawili się mieszkańcy oraz władze miasta.

4. Zaplanowane jest kolejne spotkanie w Swarzędzu (16 lutego), Suchym Lesie oraz duże spotkanie konsultacyjne w Poznaniu w postaci debaty metropolitalnej.

5. Zbierane są uwagi drogą elektroniczną.

6. Każdy samorząd zostanie poproszony indywidualnie o zgłoszeni uwag, nikt nie zostanie pominięty.

7. Specjalnie spowolniliśmy prace w Sejmie nad projektem, żeby zorganizować jak najwięcej konsultacji i zebrać jak najwięcej uwag do projektu.

Projekt zakłada możliwość utworzenia Poznańskiego Związku Metropolitalnego, o który samorządowcy z poznańskiego obszaru metropolitalnego apelują od dawna. Niestety przed 8 lat rządów Platformy Obywatelskiej praktycznie nic w tym temacie się nie działo. Dopiero na sam koniec poprzedniej kadencji wprowadzono naprędce ustawę, ale nie wydano do niej aktów wykonawczych, co oznaczało, że de facto nie można jej wykorzystać. Swoją drogą projekt ten nie był poddany poważnym konsultacjom.

Projekt ustawy metropolitarnej zaproponowany przez Nowoczesną zawiera m.in. rozwiązania, znajdujące się w projekcie Platformy Obywatelskiej z 2015 roku, akceptowane przez samorządy w metropolii Poznań. Nie zaproponowaliśmy nic rewolucyjnego, co zaskoczyłoby samorządowców, dlatego dziwimy się tak ostrego sprzeciwu dla projektu przez PO. Nowoczesna Ryszarda Petru kieruje się wysokimi standardami w działalności publicznej i na pewno nie powieli błędów np. Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka (lidera samorządowego PO), który odgórnie próbował włączyć Gminę Luboń w granice Miasta Poznania, komunikując to wszystkim za pomocą mediów, bez jakiejkolwiek wcześniejszej rozmowy i konsultacji. Uważamy, że nic o nas bez nas. Zamierzamy się trzymać tej zasady w praktyce, a nie tylko w teorii. PO torpedując nasz projekt ustawy, torpeduje jednocześnie dobre rozwiązania dla poznańskiej Metropolii. Alternatywą jest projekt ustawy metropolitalnej Prawa i Sprawiedliwości, nad którym trwają prace, a tego by nikt nie chciał.

Nadrzędnymi celami naszego projektu były dobrowolność oraz zabezpieczenie interesów wszystkich członków Związku Metropolitalnego. Zagwarantowanie sytuacji, w której żadna ze stron nie będzie mogła siłą przeforsować swojej woli. Bardzo ważne jest zachowanie balansu pomiędzy Poznaniem a otaczającymi go gminami. W przeciwnym razie nie będzie woli utworzenia związku. Jesteśmy otwarci na wszelkie uwagi, które mogą ulepszyć nasz projekt sprawić, że będzie on jeszcze bardziej korzystny dla mieszkańców poznańskiej metropolii.

Zarząd Koła Poznań Nowoczesnej Ryszarda Petru