Oświadczenie Zarządu Koła Poznań Nowoczesnej Ryszarda Petru

W związku z występującymi w debacie publicznej głosami dotyczącymi najbliższych wyborów samorządowych oświadczamy, że w ich trakcie zaproponujemy poznaniakom własnego kandydata na prezydenta Poznania oraz własną listę kandydatów na radnych. Taka deklaracja była składana od samego początku istnienia partii w Poznaniu przez naszych liderów m.in. Ryszarda Petru oraz przedstawicieli poznańskich struktur. Nic w tej sprawie nie uległo zmianie.

W sporze o podstawowe wartości, jakimi jest wolność i demokracja, jesteśmy zgodni z obecnym prezydentem Jackiem Jaśkowiakiem, dawaliśmy temu wyraz wielokrotnie podczas demonstracji organizowanych w Poznaniu, podobnie będzie i 13.12.2016 podczas Strajku Obywatelskiego organizowanego przez Komitet Obrony Demokracji. Cieszymy się, że prezydent Jacek Jaśkowiak przeciwstawia się dyskryminacji budując obraz Poznania jako miasta otwartego. Cieszymy się, że możemy wspólnie  demonstrować w obronie demokracji i praworządności, czy uczestniczyć w Marszu Równości. W tych wszystkich sprawach prezydent Jacek Jaśkowiak może zawsze liczyć na nasze wsparcie. Nie zmienia to jednak faktu, że Nowoczesna ma własną wizję dla Poznania i ma prawo do krytyki działań prezydenta w tych sprawach, w których się z nim nie zgadza. Wolelibyśmy, aby prezydent Jacek Jaśkowiak zamiast obrażać się na krytykę zechciał ustosunkować się merytorycznie do wskazanych mu błędów w zarządzaniu miastem i skorzystać z konkretnych rozwiązań, które od roku usilnie podpowiadamy.

Zarząd Koła Poznań Nowoczesnej Ryszarda Petru