Oświadczenie dot. publikacji informacji o partii Nowoczesna przez Stowarzyszenie Otwarte Klatki

OŚWIADCZENIE

Odnosząc się do informacji opublikowanych w mediach społecznościowych, a także za pośrednictwem innych środków masowego przekazu potwierdzam, iż poza pełnieniem funkcji Przewodniczącego poznańskiego Koła partii politycznej Nowoczesna Ryszarda Petru, prowadzę działalność zawodową jako adwokat. Świadczę od wielu lat usługi prawne na rzecz polskich oraz zagranicznych podmiotów gospodarczych. Specyfika wykonywanego przeze mnie zawodu oraz wzgląd na konieczność utrzymywania gwarancji pozwalających na pełne zaufanie moich Klientów do mojej osoby wymagają ode mnie zachowania tajemnicy adwokackiej.

Tym samym, działając w oparciu o przepis art. 6 ustawy z dnia 26 maja 1982 r. Prawo o adwokaturze oraz § 19 Zbioru Zasad Etyki Adwokackiej i Godności Zawodu odmawiam jakichkolwiek komentarzy odnoszących się do mojej działalności zawodowej. Insynuacje, iż moja działalność jako Adwokat przekłada się na moją działalność partyjną są bezpodstawne i godzą w moje dobra osobiste. Prowadzona przeze mnie na co dzień działalność prawnicza w zakresie obsługi podmiotów gospodarczych nie jest związana w jakikolwiek sposób z moją funkcją w strukturach partyjnych.

Wzywam jednocześnie do poszanowania moich dóbr osobistych oraz powagi wykonywanego przeze mnie zawodu.

Michał Michajłow